India in het kort

Uit “Mensen in Nood Nieuws”, nummer 1, 2007


India heeft altijd iets mysterieus. Zo'n groot land, met verschillende bevolkingsgroepen, talen, andere religies en de bijzondere geuren en kleuren. Een bevolking van meer dan 1 miljard mensen. Die wereldwijd bekend staat om zijn ondernemersdrang.

Als je door India loopt gaat een heel nieuwe wereld voor je open. De geuren, kleuren en geluiden komen je tegemoet.Vrouwen in lange, fel gekleurde sari’s, overal marktjes met drukke en lawaaierige marktkoopmannen, eettentjes waar de geur van lekker gekruid eten je bedwelmt, heel erg veel en druk verkeer en kinderen die overal tussendoor rennen en spelen. Jonge dalit

India is een heel groot land, met veel inwoners en een van de snelst groeiende markteconomieën op dit moment. Maar India is ook het land waar de verschillen tussen de kleine toplaag en de grote onderlaag in de samenleving enorm zijn.
Het ontwikkelt zich snel, maar de grote onderlaag van de bevolking is nog steeds heel arm. Meer dan 35% van de bevolking moet rondkomen met een inkomen van minder dan een dollar per dag.
En India wordt keer op keer getroffen door rampen: aardbeving, overstromingen, en door de tsunami van kerstmis 2005.

En toch zit de Indiase bevolking na al die tegenslagen niet bij de pakken neer. Ze hebben de kracht om steeds weer hun leven op te bouwen. Dit doen ze samen met de tientallen lokale organisaties, waarvoor ook "Mensen in Nood/Cordaid" zich al jaren inzet.

Juist omdat het land zo vaak getroffen wordt door rampen is er steeds meer aandacht voor 'Rampen voorbereiding’. Want helaas kunnen we de rampen niet voorkomen, maar de impact ervan wel minimaliseren door er goed op voorbereid te zijn. Dat is een van de doelen van "Mensen in Nood".
Alexandra van Nieuwenhuyzen
Enkele gegevens over India
• Oppervlakte: 3.287.263 km2 (80 x Nederland)
• Aantal inwoners: 1,095 miljard (2006, schatting)
• Staatsvorm: Federale republiek
• Alfabetiseringsgraad: 47,8%(v)73,4%(m). Cijfers van 2003
• Kinderen tot 5 jaar met ondergewicht: 47 % (1995 2003)
• Levensverwachting: 65,0 jaar (v) - 61,8 (m) (2003)
(bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken)

RELIGIE
Religie speelt een belangrijke rol in India. Het beperkt zich niet tot tempels, kerken of religieuze gebruiken. Voorschriften en gebeurtenissen bepalen in grote mate het dagelijkse leven van de Indiërs.
Godsdienstige optochten en feesten zijn aan de orde van de dag. Hindoes zijn het er over eens dat je moet leven volgens de regels die je groep en afkomst je stellen ("dharma"), dat er sprake is van een cyclus van leven, dood en wedergeboorte ("samsara") en dat de daden in dit leven gevolgen hebben voor het volgende leven ("karma").

DE TALEN VAN INDIA
India kent vele talen. De enige officiële federale taal is het Hindi, dat geschreven wordt in het Devanagari-schrift, een fonetisch schrift. De verschillende Staten en territoria hebben hiernaast nog 21 andere officiële talen op hun grondgebied ingesteld.Verder zijn er nog 844 andere talen en dialecten. Het Engels heeft een semi-officiële status en wordt veel gebruikt in de wetgeving en het parlement.

HET KLIMAAT
Er zijn grote klimatologische verschillen in India. Het noord westen heeft een droog klimaat, in het noordoosten is het tropisch vochtig, in de Himalaya-gebieden heerst een toendra-klimaat, in het Ganges-gebied is het subtropisch.
Het klimaat in India bestaat uit drie seizoenen: droge tijd, pre-moesson en moessontijd. De droge tijd is van november tot maart, pre-moesson van april Mensen in Nood Nieuws. februari 2007 tot en met juni en moesson van juni tot september.
De temperatuur loopt in de laag-vlakte in het noorden plaatselijk op tot boven de 40 graden, terwijl enkele honderden kilometers verder een hooggebergteklimaat heerst met diepvriestemperaturen en eeuwige sneeuw.
Deze verschillen in temperaturen en neerslag weerspiegelen ook waarom het weer zo anders kan zijn, waarom erop sommige plekken ineens overstromingen kunnen plaatsvinden.
WIST U DAT...?
• Dalits betekent letterlijk vertrapten” of “de gebroken mensen”.
• Veel van de talen die in India gesproken worden ook een eigen alfabet hebben?
• In het noordwesten valt jaarlijks 358 millimeter, in het oosten is al eens een jaarsom van 22.987 millmeter gehaald.



Neem contact op met de website van Mensen in nood. Klik hier.

Webmaster-NL

Vorige pagina